Kvægtorvet vækkes til live som kulturelt samlingspunkt

I Næstveds bymidte, Kvægtorvet, blev der i 2004 bygget nyt hovedbibliotek og en Kvickly dagligvarebutik. Projektet skabte et helt nyt kulturelt centrum i Næstved på en plads, der før havde stået tom og uudnyttet.

Projektet kombinerede Coop Danmarks behov for en Kvickly butik med kommunens behov for et nyt hovedbibliotek. Byggeriet er inddelt i klart opfattelige bygningskroppe og overflader og består af en 2-etagers skalmuret sort teglstensbygning, der mod Kvægtorvet og parkeringspladsen omkranses af en 3-etagers glasbygning. ”Kulturbroen” forbinder to kulturelle fikspunkter: biblioteket og Grønnegade Kasernes Kulturcenter. Bibliotekssalen har store glaspartier mod byhusene i Grønnegade og Kvægtorvet og centrum af rummet er dobbelthøjt og trækker rigeligt dagslys til bibliotekstorvet. På øverste etage er placeret administration med adgang til tagterrasse.

Kunstneren Nils Erik Gjerdevik står for den gennemgående udsmykning på biblioteket med glaskunst – med økonomisk medfinansiering fra Ny Carlsberg Fondet.

Projektet skabte et helt nyt kulturelt centrum i Næstved på en plads, der før havde stået tom og uudnyttet.